PRACOWNIA KULINARNA I GOSPODARSTWA DOMOWEGO
Terapeuta zajęciowy - Alicja Waszak
Przyrządzenie i spożycie posiłku to nie tylko zaspokojenie głodu, jednej z podstawowych potrzeb biologicznych człowieka. To również możliwość wyzwolenia kreatywności osoby. Uczestnicy biorący udział w zajęciach w pracowni kulinarnej i gospodarstwa domowego uczą się ogólnych zasad zachowania w różnych sytuacjach życiowych nie koniecznie związanych ze sferą zaspokojenia podstawowych potrzeb życiowych człowieka.
Wobec tego praca w pracowni ma na celu:
- wdrażanie zasad higieny osobistej poprzez wyrobienie nawyku częstego mycia rąk (przed przystąpieniem do pracy, w trakcie wykonywania czynności w pracowni, a co najważniejsze powyjściu z toalety),
- wyrobienie nawyku zakładania odzieży ochronnej (tj. fartucha),a także zwrócenie uwagi na estetykę i czystość odzieży własnej,
- dbanie o czystość i porządek w pracowni oraz jadalni oraz zapoznanie się z asortymentem i zasadami stosowania środków czystości),
- utrzymywanie w czystości naczyń i urządzeń znajdujących się w pracowni,
- planowanie posiłków- układanie jadłospisów, planowanie zakupów i wydatków,
- zapoznanie się z zasadami prawidłowego przechowywania żywności i jego czasu, sprawdzaniem terminów przydatności do spożycia produktów i gotowych wyrobów,
- nabywanie umiejętności korzystania z przepisów kulinarnych,
- poznanie zasad racjonalnego odżywiania się,
- wykonywanie wstępnej obróbki produktów tj. mycie i obieranie jarzyn, owoców,
- samodzielne przyrządzanie potraw np. zupy, zapiekanki naleśniki, dla wszystkich uczestników,
- poznawanie technik i organizacji pracy przy wypieku ciast,
- nauka estetycznego nakrywania do stołu, dekoracji potraw oraz
- zasad zachowania się przy stole podczas spożywania posiłków,
- przygotowywanie posiłków na specjalne okazje (wigilia, imieniny uczestników i inne imprezy okolicznościowe),
- nabycie i rozwinięcie umiejętności posługiwania się sprzętem AGD: kuchenka gazowa, piekarnik elektryczny, kuchenka mikrofalowa, robot kuchenny, frytkownica, gofrownica, pralka, żelazko,
- rozwijanie umiejętności wzajemnej współpracy i wzajemnej pomocy.
Samodzielnie wykonana praca uwieńczona efektem pozytywnie wpływa na samopoczucie uczestnika i podnosi poczucie własnej wartości co jest nadrzędnym celem pracy w pracowni kulinarnej i gospodarstwa domowego.